Trin-for-trin-plan til plantning af træer
Planteperioden for træer med rodklump er fra ca. sidst i oktober til sidst i april (afhængigt af vejrforholdene). Undtagelserne er Quercus- og Salix-træer, som kan plantes fra slutningen af november til slutningen af april.
Stedsegrønne træer og nåletræer har normalt en lidt længere planteperiode end løvfældende træer. Et træ, der er dyrket i en potte, kan plantes hele året rundt. For alle træer gælder det, at de kun kan plantes, når det ikke er frostvejr.
Det følgende er en trin-for-trin-plan til plantning af træer:
Forberedelse af jorden
- Forbered jorden som beskrevet på siden Forberedelse af jorden. Hvis du følger disse trin, vil du få en god start, hvilket vil gavne træernes vækst. Følg disse instruktioner for at undgå skuffelser – dette trin er halvdelen af kampen for din vækstsucces!
Plantehul
- Grav et hul i jorden, der er ca. 1,5 til 2 gange større end træets rodklump, både i bredden og dybden. Løsn bunden af hullet godt, så vandet kan løbe væk, men tryk også jorden godt tilbage, når du har gravet, så den ikke synker sammen. Lav det endelige plantehul lidt mindre dybt end rodklumpens højde (2 til 5 cm), brug til dette plantejord blandet med jorden fra plantehullet, da et træ ikke bør plantes for dybt. Dette tager højde for, at træet sætter sig på grund af vægten.
- Gør jorden tilstrækkelig fugtig, og sørg for, at den indeholder nok næringsstoffer. Vores organiske startgødning er perfekt til dette formål. Bland den godt i den eksisterende jord, så træet kan vokse ordentligt. Plant aldrig et træ direkte i kompost eller gødet havejord, men bland altid disse tilførte næringsstoffer godt i den eksisterende jord for at forhindre blad- og rodbrand.
Planteinstruktioner
- Fjern plastikpotten eller kokosfibermåtten, før du planter. Nogle rodklumper er pakket ind i jute og et trådnet. Dette skal aldrig fjernes før plantning. Plant blot hele rodklumpen, inklusive jutesækken og nettet. De vil nedbrydes naturligt i jorden.
- Placer træet i hullet, og kontrollér, at det ikke er dybere end hullets kant. Du kan se på træets stamme, hvor dybt det har stået i planteskolen. Der vil stadig være noget jord på den del, der har været under jorden, og det vil være mørkere i farven. Hvis plantehullet er for dybt, skal du fjerne træet fra hullet og tilføje et lag jord. Sørg for, at plantehullet er lidt mindre dybt end rodklumpens højde (2 til 5 cm), så træet kan sætte sig. Dryp derefter lidt vand på rodklumpen, så træet bliver sat i jorden med tilstrækkelig fugt.
- Fyld derefter hullet 1/3 op med en blanding af den fjernede jord og Heijnen Planting Soil, og drys lidt mere organisk startgødning på. Sørg for, at træet er lige og står godt fast i jorden omkring rodklumpen.
Placering af træstokke
- Det er vigtigt at bruge træstokke for at undgå vindbevægelser og risikoen for at rive de fibrøse rødder over. Brug et jordbor til at bore to eller tre huller lige ved siden af rodklumpen (undgå drænrøret, hvis det bruges). Til træer med en stammeomkreds på op til 14 cm er to stokke nok; til større træer er der brug for tre stokke. Tag hensyn til den fremherskende vindretning, og placer træstokkene, så træet bevæger sig så lidt frem og tilbage som muligt. Sørg for, at træstokkene er mindst 1/3 nede i jorden for at give dem tilstrækkelig styrke.
- Fastgør en strop til hver stok med søm, og vikl den én gang rundt om stammen (pr. stok). Afhængigt af træets størrelse har det derfor to eller tre stokke og derfor også to eller tre stropper rundt om stammen. Hvis du placerer dem overfor hinanden (under hensyntagen til den fremherskende vindretning) eller i en trekant, forhindrer du vindbevægelser og dermed skader på de fibrøse rødder.
- Fyld nu ¾ af plantehullet, og tryk jorden godt til igen. Igen anbefaler vi, at du blander Heijnen Planting Soil i (hvis du bruger et drænrør, skal du sørge for, at der ikke kommer sand ind i røret, når du fylder plantehullet op igen). Fyld derefter resten af hullet op, og tryk jorden godt fast for sidste gang. Sørg for, at toppen af rodklumpen også er godt dækket med et lag jord. Du kan også skabe et vandreservoir ved at hæve jorden i en cirkel rundt om træet, så vandet holdes inden for rodklumpens område under vanding.
Vanding
- Spred derefter lidt mere Heijnen Planting Soil ud over jorden, og vand træet grundigt. Det vil få jorden til at synke en smule, så rødderne får bedre kontakt med jorden. Fugten vil få træerne til at slå rod hurtigere og danne fibrøse rødder hurtigere. Eventuel gødning vil også straks frigive næringsstoffer, når den kommer i kontakt med fugt.
Et nyplantet træ bør hjælpes ved at vande det i løbet af det første og to (afhængigt af tidspunktet på året for plantningen). Ved oprivning vil nogle af rødderne uundgåeligt blive skåret af, så træet får færre rødder. Desuden strækker rødderne sig endnu ikke ud over rodklumpen, så træet har færre muligheder for at trække vand og næringsstoffer op fra jorden. Derfor er det vigtigt at holde rodklumpen tilstrækkeligt fugtig for at forhindre, at træet tørrer ud. Hold rodklumpen og jorden omkring den fugtig, men vand ikke for meget! Hvis stedet konstant er gennemblødt, vil rødderne begynde at rådne, og træet vil til sidst dø. Når først træet er etableret, og rodsystemet er ordentligt udviklet igen, vil træet normalt være i stand til at opretholde sin egen vandforsyning.
Vær forsigtig med at bruge drypslanger i starten. De kan til dels hjælpe med vandhåndteringen, men i de tidlige stadier strækker rødderne sig endnu ikke ud over rodklumpen, og en drypslange alene vil være utilstrækkelig. Da træet endnu ikke er rodfæstet, skal der påføres (ekstra) vand på og omkring rodklumpen med en dyse. Først når træet er fuldt rodfæstet, er en drypslange tilstrækkelig og ideel til brug i tørre perioder.
For træer med godt rodnet anbefales det kun at vande under forhold med vedvarende tørke. Når man vander et etableret træ, er det bedre at give en generøs mængde vand én gang end en lille mængde hver dag. Lad jorden tørre lidt ud bagefter, så rødderne stimuleres til selv at jage vand i jorden.