Trin-for-trin-plan til plantning af haveplanter, buske og middelhavsplanter på friland
Fordelen ved Heijnen Planters haveplanter, buske og middelhavsplanter er, at de dyrkes i potter. Det gør det muligt at plante dem hele året rundt, med undtagelse af perioder med frost.
Følgende er en trin-for-trin plan for plantning af haveplanter, buske og middelhavsplanter når du planter dem på friland.
- Forbered jorden som beskrevet på Forberedelse af jorden-siden. Hvis du følger disse trin, vil du få en god start, hvilket vil gavne hækplanternes vækst. Følg disse instruktioner for at undgå skuffelser. Dette trin er halvdelen af kampen for din vækstsucces!
- Vand planterne rigeligt, før de plantes. Nedsænk helst rodklumpen på hver plante i en spand vand for at sikre, at de plantes, mens de er ordentligt fugtige. Sørg for, at rodklumpen absorberer så meget vand som muligt.
- Placer havens planter og buske, mens de stadig er i potterne, på det sted, hvor du vil plante dem. Når det gælder middelhavsplanter, så gør det så vidt muligt på et overdækket sted, hvor det ikke blæser. På hver produktside på vores hjemmeside giver vi råd om, hvor mange planter der er brug for pr. meter/kvadratmeter og placering (antal soltimer). Når du arrangerer dine planter, er det nemt for dig at se, om de er fordelt korrekt. Flyt om nødvendigt planterne lidt tættere eller længere fra hinanden (med den smukkeste side i syne) for at fylde hele planteområdet med den samme afstand mellem dem.
- Når planterne er arrangeret ordentligt, kan du fjerne plastikpotterne. Ved at dyppe potten kortvarigt i en spand vand bliver det lettere at tage planten op af potten, og rodklumpen bliver også fugtet endnu en gang. Nogle gange er planterne i potterne allerede vokset så meget, at rødderne vokser ud af bunden af potten. Hvis man forsigtigt lirker planten ud af potten, vil rødderne ofte også følge med. Hvis det ikke er tilfældet, kan de rødder, der er uden for potten, skæres væk, eller plastpotten kan skæres af. Dette resulterer ikke i tab af kvalitet eller væksthæmning for planten.
- Brug en spade eller murske til at grave et hul i jorden, der er dobbelt så stort som potten. Hvis det er nødvendigt, kan der blandes lidt ekstra pottemuld eller Heijnens Plantejord i plantehullet, men sørg for, at det blandes godt med den eksisterende jord. For planter, der kræver ekstra omhu med hensyn til jordbundskrav, har vi tilføjet nogle yderligere forklaringer på vores hjemmeside på de tilsvarende produktsider. Azaleaer og rhododendroner vokser for eksempel ekstra godt med lidt havetørv. Så længe vores produktsider ikke udtrykkeligt skriver om jordkrav, har planterne ikke brug for særlig jord.
- Når plantehullet er stort nok, kan planten placeres i plantehullet. Når du gør det, skal du passe på ikke at placere planten for dybt, men heller ikke for højt! Det er nemt at huske den rette plantedybde: Sørg for, at toppen af jorden (på en plante, der er taget ud af potten) er lidt under jordoverfladen (også selv om jorden omkring planten er blevet trykket godt ned). Du bør (lige akkurat) ikke kunne se toppen af 'potteplanten', når den er plantet.
- Tryk derefter jorden godt fast omkring planten. Når du gør det, skal du sørge for, at planten ikke placeres for dybt eller for lavt bagefter. Ingen af delene er godt for plantevæksten.
- Når alle planterne er plantet, kan du med en rive bearbejde jorden pænt omkring planterne. Når du gør det, skal du passe på ikke at rive planterne op af jorden. Riv kun let hen over det øverste lag. Dette er tilstrækkeligt til at udjævne jorden pænt. Du kan også rive et lille 'sanddige' omkring planten, så vandet bliver omkring rødderne, når du vander.
- Du kan vælge at drysse lidt gødning omkring planterne (forår og sommer), men det kan også vente, til planterne er vokset til. Når du gør det, skal du være opmærksom på gødningens aktivitetsperiode. Det er ikke nødvendigt at bruge langtidsvirkende gødning om sensommeren, da planterne (næsten) ikke optager gødning i efteråret og vinteren. Desuden er det vigtigt, at gødningspillerne ikke kommer i klemme mellem plantens blade. Det kan medføre forbrændinger på bladene. Drys forsigtigt gødning forsigtigt rundt om planterne på den revne jord, og brug altid organisk gødning (dvs. ingen kunstgødning).
- Derefter kan du vande planterne rigeligt. Det komprimerer jorden lidt mere, så rødderne får bedre kontakt med jorden og dermed bedre mulighed for at danne nye fiberrødder, der er vigtige for plantens vandoptagelse. Tilstedeværelsen af fugt gør det muligt for planterne at slå rod.
Især i den første periode efter plantning er det vigtigt at vande planter i tide og rigeligt for at holde jorden fugtig. På solrige, varme dage efter plantningen skal der vandes næsten dagligt, men tjek altid først, om jorden stadig er tilstrækkelig fugtig. Hvis jorden stadig er fugtig nok, skal du ikke vande. For vådt er trods alt heller ikke godt.
Når planterne har slået rødder, behøver du ikke at vande så meget. Det skyldes, at rodsystemet på det tidspunkt vil have udviklet sig så meget, at planten lettere kan optage vand fra selve jorden. Det er kun i perioder med vedvarende tørke, at planterne skal vandes. I disse tilfælde er det bedre at vande rigeligt på én gang end lidt hver dag. Det stimulerer rødderne til at søge efter vand i jorden.
Vær forsigtig med at bruge drypslanger i starten. De kan til dels hjælpe med vandhåndteringen, men i de tidlige stadier strækker rødderne sig endnu ikke ud over rodklumpen, og en drypslange alene vil være utilstrækkelig. Da hækplanten endnu ikke er rodfæstet, skal der påføres (ekstra) vand på og omkring rodklumpen med en dyse. Først når planten er helt rodfæstet, vil en drypslange være tilstrækkelig.