Hvilke hækplanter kan formeres?
Du kender følelsen: Du er så glad for den smukke hæk i din have, at du gerne vil have endnu mere af den. Så hvorfor købe nye hækplanter eller så dem, når du selv kan formere dem? Mange læsere vil sikkert tænke: Nej, ikke mig. Jeg vil da ikke gøre tingene besværlige, når de kan gøres nemt? Det er en mulighed. Men der er masser af mennesker, der læser denne blog og måske endda siger højt: "Uanset hvad, så vil jeg formere min hækplante i dag". Og det er det, som denne blog handler om. Hvad formering er, hvordan man gør det og hvornår man gør det. Og hvilke hækplanter der egner sig til det. Læs med!
Hvad er formering, og hvordan foregår det?
Du formerer en plante ved hjælp af stiklinger. Det gør du ved at klippe en lille del af en voksen plante af og lade den vokse til en ny plante.
Formering har en række fordele
- den nye plante har præcis de samme egenskaber som den voksne plante;
- det er billigere end at købe nye planter.
Udbredelse har også en ulempe
Lad os forklare det. Formering er meget mere arbejde end at købe en ny hækplante og plante den i jorden. Eller at plante frø i jorden. Og indse, at du ikke har nogen garanti for, at det bliver en succes. Det afhænger af en masse faktorer. Ikke mindst: at du også har brug for en smule held. Og glem ikke tålmodighed.
Der er mange måder at formere en hæk på
Der er en række forskellige måder at formere hækplanter på: f.eks. om sommeren (sommerstikling) og om vinteren (vinterstikling). Og der er forskellige dele af planterne, som bruges til formering. Nogle gange tager man stiklinger med et skud, der er vokset ud, andre gange tager man en stikling med et stykke rod. Det afhænger alt sammen af plantearten. Med visse planter er det vigtigt at skabe optimale betingelser ved at lade stiklingen slå rod i et drivhus. Det er vigtigt, at stiklingen ikke bliver muggen som følge af, at den får for meget vand.
Hvilke populære hækplanter kan du opformere?
Nu ved du generelt, hvordan du skal gå til opformering. Meget praktisk. Men du ved endnu ikke, med hvilke hækplanter du kan gøre det. Det skal vi fortælle dig om herfra. Vi taler om at tage stiklinger fra de meget populære hækplanter: Thuja, liguster og laurbær. Det betyder ikke, at andre hækplanter ikke er egnede til at tage stiklinger, men i hvert fald med disse er det meget vel muligt. Hvis du vil vide, om din hækplante også kan beskæres, kan du spørge vores kundeservice.
Thuja eller Tree of Life stiklinger
Om foråret tager du etårige skud på mindst 10 centimeter lange og over 5 millimeter tykke skud fra Thujaens sidegrene. Sæt dem helt under vand i en bakke. Du vil se, at disse stiklinger ret let danner rødder. Placer dem derefter i en formeringsmaskine med pottemuld eller stiklingsjord og vent.
Afskæring af laurbær (Prunus laurocerasus)
Sidst på foråret eller om efteråret kan du tage halvhårde stiklinger af laurbærrene. Stiklingerne lægges i speciel stiklingsjord og tilsættes lidt svampemiddel. Dette fremmer væksten af rødderne. Stiklingerne kan godt lide et varmt (ca. 18 grader) og fugtigt miljø. Når de første rødder og knopper kommer frem, kan du viderekultivere stiklingerne i en potte.
Hækplante Liguster (Ligustrum) stiklinger
Ligustrum klippes bedst om vinteren. Klip et stykke af den træagtige del på 10 centimeter af. Behandl stiklingerne med et svampedræbende middel. Bind stiklingerne sammen og sæt dem i køleskabet eller i en potte udenfor. Pas på, at de ikke må fryse. Om foråret placeres stiklingerne i en formeringskrukke. Først da vil rødderne begynde at vokse. Så gå ikke i panik. Giv dem masser af vand i denne periode og vær tålmodig.
Vil du være sikker på et godt resultat?
Vi har allerede skrevet, at resultatet også kan være skuffende. Stiklinger afhænger af mange ting. Hvis du vil være sikker på et godt og smukt resultat - og frem for alt hurtigt - skal du købe nye hækplanter. Succesen er sikret.