Find forskellene mellem avnbøge- og bøgehækken
Avnbøg. Bøgehæk. Disse udtryk bruges ofte om hverandre. Ikke bare nogle gange, snarere meget ofte! Som om det var en og samme plante. De ligner meget hinanden. Hvilket gør det til en almindelig fejltagelse. Men de to er bestemt ikke den samme plante.
Intet kunne være længere væk fra sandheden. De ligner hinanden, men de er ikke engang i samme familie. Avnbøgen med det fantastiske latinske navn Carpinus Betulus stammer fra birkefamilien. Bøgen (Fagus Sylvatica eller Grøn Bøg) stammer fra bøgefamilien. Vi må indrømme: de to benævnelser er ens: birk og bøg, men lad os ikke glemme, de er helt forskellige familier.
Den første og fremmeste forskel er familien, hvor hækplanterne stammer fra: bøgehækken kaldes også den europæiske bøg.
Om vinteren: stedsegrøn giver mere privatliv, løvfældende giver mindre privatliv
Om vinteren er den ene plante stedsegrøn, den anden er så ukultiveret som den kan blive. Dette er den største forskel mellem de to planter. Avnbøgen mister sine blade om efteråret. Bøgehækken bevarer simpelthen sine brune blade, hvilket er rart, hvis du sætter pris på dit privatliv. En yderligere fordel ved bøgehækken er den har løvet i 365 dage, og det faktum, at planterne også stopper meget vind. En avnbøg har ikke fordelen ved at være stedsegrøn året rundt, men giver snarere tæt vegetation om foråret. Den gror blade hurtigere end bøgehækken.
Bladenes struktur og farve er forskellige
Avnbøgen, Carpinus Betulus, har ru blade med dybe vener. Bladene er også noget spidse og har en smuk grøn farve. Om efteråret bliver disse grønne blade gule, og inden du ved af det ligger de alle på jorden. Dette sker efter kun en omgang nattefrost, hvilket er sådan en skam! Men i dette tilfælde er en ulempe om vinteren en fordel om foråret. For da gror avnbøgen nye, grønne blade hurtigere end bøgehækken (Fagus Sylvatica eller Grøn Bøg). Nydeligt når det er i ydersæsonen.
Bladene på bøgehækken er blanke og er glattere end bladene fra dens makker, avnbøgen. Kan du lide rød? Så kan du også vælge den røde variant af bøgehækken. Og hvad med en kombination af røde og grønne planter? Et smukt syn. Bladene på bøgehækken bliver først gule og røde om efteråret. Hækplanten holder sine blade. Derfor tager det lidt længere tid om foråret, før at hækken genvinder sine grønne blade, for de nye blade skal så at sige skubbe de brune væk. Det er bare et spørgsmål om hvad du foretrækker.
Plantning af avnbøg og bøgehæk kommer tæt på
Carpinus Betulus, avnbøgen, ses ofte i områder med våd jord, langs en bred eller i kystområder. Bøgehækken, Fagus Sylvatica eller Grøn Bøg, er populær over hele landet og kan ses i mange haver. Når det kommer til plantning, er der nogle forskelle, du skal tage i betragtning. Sammenlignet med bøgehækken er avnbøgen mindre krævende, i forhold til hvor den plantes. Et fugtigt sted er fint, og selv i lerjord klarer den sig godt. Du skal ikke prøve sidstnævnte med en bøgehæk. Den foretrækker at vokse i sandjord, der ikke er for våd. Men pas på: den kan heller ikke lide at det bliver for tørt. Det skal være lidt midt imellem. Ikke for vådt, ikke for tørt. Du kan gøre bøgehækken glad med noget kompost, der indeholder svampen mycorrhiza. Bare bland komposten ud i haven. Du vil se, at dine planter vil klare sig godt på kort og lang sigt.
Klipning af begge hække
”Klipning kan ikke være så svært. Bare klip en eller to gange om året. Det er det... ikke?”
Det er en underdrivelse. De to hækplanter er forskellige. Hvis du har plantet en avnbøg, er det meget vigtigt, at du lader planten vokse først. Hele vejen, indtil den når den højde, du har i tankerne. Derefter kan du klippe avnbøgen.
Klipning af bøgehækken er derimod en anden historie. Du skal klippe den fra den er lille. Regelmæssig trimning er afgørende. Så hækken er godt forgrenet i bunden og vokser sig pænt tæt. Noget mange mennesker ikke ved: trimning er også fantastisk til andre formål: du har en meget bedre chance for at få succes, hvis du regelmæssigt trimmer hækken.
Andre ejendommeligheder og forskelle
I de sidste uger af foråret optræder små rakler på avnbøgen, også kaldet europæisk avnbøg, som senere vokser sig til små 'frugter', som fugle elsker. Så hvis du kan lide noget aktivitet i din have, er en avnbøg et godt valg. Hvilket forresten ikke betyder, at du aldrig vil se fugle i en bøgehæk. Tværtimod. Fugle gemmer sig i den i op til 365 dage om året. Der er altid blade at gemme sig bag. Det er en anden stor fordel ved Fagus Sylvatica, bøgehækken.